1 Temmuz 2023’den Sonra Noterler de Tapu İşlemleri Yapabilecek
Noterlerin de tapu müdürlükleri gibi tapu işlemi gibi yapabileceklerine dair uygulamanın başlamasına sayılı gün kaldı…
Resmi Gazete’de 28 Haziran 2022 gün ve 31880 sayı ile yayınlanarak yürürlüğe giren HÂKİMLER VE SAVCILAR KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN’un 12. maddesine göre : Noterler, taşınmaz satış başvurusu üzerine başvuru belgesi düzenler, taşınmaz üzerindeki her türlü kısıtlamaları dikkate alır ve taşınmaz satışıyla ilgili diğer kanunlarda yer alan sınırlamalar ile usul ve esasları gözetir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce tapu kayıt örneği ve diğer belgeler tapu bilişim sistemi vasıtasıyla noterlerle paylaşılır. Taşınmaza ilişkin kayıt ve belgelerin eksik olması hâlinde ilgili tapu müdürlüğünden eksik olan hususlar bu sistem üzerinden talep edilir ve eksiklikler tapu müdürlüğünce giderilerek sisteme aktarılır. Noterlerce hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığı tespit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılır. Satış sözleşmesi taraflarca imzalandığı anda noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi bu sisteme kaydeder. Sözleşmenin sisteme kaydından sonra tapu müdürlüğünce taşınmazın tapu siciline tescili sağlanır. Satış sözleşmesi ile diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılır ve fiziki olarak arşivlenir. Noterler, taşınmaz satış sözleşmesiyle ilgili işlemleri bizzat yaparlar. Tapu kayıt örneği ve diğer belgelerden hak sahibinin belirlenememesi veya satışa engel hukuki bir durumun varlığı hâlinde noterlerce satış işlemi gerçekleştirilmez. Noterler tarafından yapılacak taşınmaz satış sözleşmelerinden yalnızca 2/7/1964 tarihli ve 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı tarifenin “I-Tapu işlemleri” başlıklı bölümünün (20) numaralı fıkrasının (a) bendi uyarınca tapu harcı alınır. Bu işlemler için 492 sayılı Kanunun tapu harçlarına ilişkin hükümleri ve gerekli harcı tamamen almadan işlem yapan noterler hakkında aynı Kanunun 128 inci maddesi hükmü uygulanır.
Taşınmaz satış sözleşmeleri damga vergisinden ve bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtlar değerli kâğıt bedellerinden istisnadır. Bu madde kapsamında yapılan işlemler karşılığında noter ücreti dışında herhangi bir ücret alınmaz. Noter ücreti taşınmazın değerine göre beş yüz Türk lirasından az ve dört bin Türk lirasından fazla olamaz ve ücret tarifesinde gösterilir. Bu miktarlar, her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 298 inci maddesi hükümleri
uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında takvim yılı başından geçerli olmak üzere artırılarak uygulanır. Taşınmaz satış işlemleri için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü döner sermaye işletmesine gelir kaydedilmek üzere hizmet bedeli alınır ve bu işlemler sebebiyle noterlere herhangi bir pay veya aidat ödenmez. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının mütalaası alınarak Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”
Hatırlanacağı üzere söz konusu düzenlemenin 1 Ocak 2023’de yürürlüğe girmesi beklenirken ; uygulama 1 Temmuz 2023’e ertelenmişti.
Konuyla ilgili görüşünü aldığımız İstanbul Emlak Brokerleri Koop. Bşk. Ulvi ÖZCAN :’’Teorik olarak baktığımızda özellikle tapu dairelerinde işlem gecikmelerinin çoğaldığı bugünlerde piyasaya ‘’ilaç gibi’’ gelecek bir uygulama. Umarım pratiği de beklediğimiz gibi olur. Zaten dünyanın çok ülkesinde (bizde trafik işlemlerinin olduğu gibi) işlem noterde, tescil tapu sicil müdürlüklerinde yapılıyor. Anladığım bu uygulama ana uygulamanın testi olacak. Bu durumda işlem yaptırmak isteyen vatandaş, emlakçı veya avukat ; çalıştığı noterden randevu alarak işlem yapabilecek ki bu bir konfor gibi görünüyor ki işin esasını yaşayarak hep beraber göreceğiz. Bir tek artı maliyet noter masrafı ki bu ücret de çok yüksek olmazsa piyasada çok yavaşlayan işlemler noterlere kayacak gibi görünüyor…’’
Kaynak:gayrimenkulhaber.com